Tuomaristo

Matti Raekallio

(Suomi)

Suomalainen pianisti Matti Raekallio on tehnyt 50 vuoden konserttiuran ja 45 vuoden pedagogisen uran, johon on sisältynyt opetustehtäviä huippumusiikkikouluissa, kuten Sibelius-Akatemiassa, Hannoverissa ja Juilliardissa. Hän on esittänyt kokonaisuudessan Beethovenin, Skrjabinin ja Prokofjevin sonaattisarjat sekä levyttänyt noin 20 albumia.

Lue lisää

Suomalainen pianisti Matti Raekallio on tehnyt 50 vuoden konserttiuran ja 45 vuoden pedagogisen uran, joka on sisältänyt opetustehtäviä maailman huippumusiikkikouluissa, kuten Helsingin Sibelius-Akatemiassa, Hannoverin Hochschule für Musikissa Saksassa sekä New Yorkin Juilliard Schoolissa, jossa hän opetti 14 vuoden ajan.

Raekallio aloitti opintonsa Suomessa ja jatkoi niitä Maria Curcion johdolla Lontoossa, Dieter Weberin johdolla Wienin musiikkikorkeakoulussa sekä Leningradin konservatoriossa Venäjällä. Hän suoritti tohtorintutkintonsa Helsingin Sibelius-Akatemiassa.

Herra Raekallio on esittänyt kokonaisuudessaan Beethovenin, Skrjabinin ja Prokofjevin pianosonaatit sekä yhteensä 62 pianokonserttoa. Hän on tehnyt noin 20 CD-levyä, joihin kuuluu myös ylistetty Prokofjevin sonaattien kokoelma.

Raekallion opettamat oppilaat ovat menestyneet laajalti kansainvälisillä urilla. Hänen merkittävimpien oppilaidensa joukossa ovat muun muassa Igor Levit, Tony Siqi Yun ja Antti Siirala. Hänen opetusstudionsa on kasvattanut myös lukuisia kansainvälisten kilpailujen voittajia sekä noin 30 professoritason pedagogia Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa. Lisäksi Raekallio toimii säännöllisesti kilpailutuomarina ja pitää mestarikursseja eri puolilla maailmaa, erityisesti Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Aasiassa.

Vuonna 2022 Raekallio jäi eläkkeelle opetustehtävistään Juilliard Schoolissa ja Sibelius-Akatemiassa. Tällä hetkellä hän asuu Helsingissä ja työskentelee valikoidusti vapaana opettajana, kilpailutuomarina ja konserttipianistina.

Stefan Bojsten

(Ruotsi)

Stefan Bojsten on kansainvälisesti menestynyt ruotsalaispianisti ja Tukholman kuninkaallisen musiikkikorkeakoulun professori. Hän on voittanut kansainvälisiä palkintoja, konsertoinut kansainvälisesti. Lisäksi Bojsten toimii “Piano Music at the Academy of Arts” -sarjan puheenjohtajana ja tuottajana. Sarja on yksi Ruotsin arvostetuimmista musiikkisarjoista.

Lue lisää

Stefan Bojsten on yksi Ruotsin arvostetuimmista ja tunnetuimmista pianisteista. Hän on esiintynyt solistina lähes kaikkien ruotsalaisten orkestereiden kanssa ja konsertoinut laajasti Skandinaviassa, Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Hän on saanut monia tunnustuksia kansainvälisissä piano- ja kamarimusiikkikilpailuissa. Näistä erityisen merkittävä saavutus oli vuonna 1985, kun Bojsten–Almgren-duo voitti ensimmäisen palkinnon Premio Vittorio Gui -kilpailussa Firenzessä, joka on yksi maailman suurimmista kamarimusiikkikilpailuista. Tämä toi heille kutsuja festivaaleille ja kiertueille eri puolille Eurooppaa.

Stefan Bojsten on valmistunut Tukholman kuninkaallisesta musiikkikorkeakoulusta ja jatkanut opintojaan Lontoossa ja New Yorkissa, muun muassa Phyllis Sellickin ja Arthur Balsamin johdolla. Vuodesta 1997 lähtien hän on toiminut professorina Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa (Kungliga Musikhögskolan). Lisäksi hän on usein vierailevana opettajana mestarikursseilla eri yliopistoissa ja toimii säännöllisesti tuomarina kansainvälisissä pianokilpailuissa ympäri maailmaa.

Stefan on myös “Piano Music at the Academy of Arts” -sarjan puheenjohtaja ja tuottaja, ja tämä sarja on yksi Ruotsin nykyhetken arvostetuimmista musiikkisarjoista. Hän on levyttänyt useille merkittäville klassisen musiikin levymerkeille, kuten Polar, Caprice, Bis, Naxos, Fermat, Artemis, MAP, Recut, Musica Sveciae ja Opus 3.

Naoko Ichihashi

(Suomi)

Naoko Ichihashi on toiminut Sibelius-Akatemian lehtorina vuodesta 2014. Hän on arvostettu ja aktiivinen muusikko, joka esiintyy jatkuvasti kamarimusiikkitapahtumissa ja toimii Jean Sibelius – viulukilpailun ja Paulon sellokilpailun pianistina. Ichihashi toimii myös Avanti! Orkesterin jäsenenä.

Lue lisää

Naoko Ichihashi valmistui vuonna 1981 Tohon musiikkilukiosta Tokiossa ja pääsi samana vuonna Indianan yliopistoon opiskelemaan pianonsoittoa György Sebökin johdolla. Vuonna 1986 hänet palkittiin parhaana säestäjänä Tsaikovski-kilpailussa Moskovassa. 1987 Ichihashi valmistui Indianasta, siirtyi Suomeen ja sai tuntiopettajan paikan Sibelius- Akatemiassa. Samana vuonna hänestä tuli Avanti! Orkesterin jäsen. Ensikonsertin hän soitti Helsingissä vuonna 1990. Vuosina 1991-1992 Ichihashi opiskeli Pariisissa Ecole Normal koulussa, jossa hän suoritti ”licence de concert – diplomin. Vuonna 1993 hän sai toisen palkinnon Oulun kamarimusiikkikilpailussa.

Ichihashi on toiminut lehtorina Sibelius-Akatemiassa vuodesta 2014 eteenpäin.

Hän on arvostettu ja aktiivinen muusikko, joka esiintyy jatkuvasti kamarimusiikkitapahtumissa ja toimii Jean Sibelius – viulukilpailun ja Paulon sellokilpailun pianistina.

Heini Kärkkäinen

(Suomi)

Heini Kärkkäinen on kansainvälisesti aktiivinen kamarimuusikko. Hän on esiintynyt lukuisilla festivaaleilla ja kantaesittänyt runsaasti suomalaista nykymusiikkia. Kärkkäinen on tehnyt palkittuja levytyksiä, kuten Yleisradion vuoden levyn. Vuodesta 2024 lähtien hän on toiminut Tampereen ammattikorkeakoulussa lehtorina, opettaen myös kamarimusiikkia ja pedagogiikkaa.

Lue lisää

Heini Kärkkäinen on opiskellut pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa professori Liisa Pohjolan johdolla vuosina 1984-1991 (MuM), ja täydentänyt opintojaan mm. Ralf Gothónin ja Jacques Rouvierin (Pariisi) johdolla. Hän voitti Ilmari Hannikainen -pianokilpailun v.1984 ja sijoittui toiseksi Maj Lind -pianokilpailussa v.1986. Kärkkäinen on esiintynyt mm. RSO:n, Helsingin kaupunginorkesterin, Tapiola Sinfoniettan, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Orquesta Ciudad de Granadan, Orchestra della Svizzera Italianon solistina sekä esiintyy laajasti Euroopassa ja Yhdysvalloissa myös kamarimuusikkona.

Hän tekee tiivistä yhteistyötä kamarimuusikkojen Robert Cohen, Priya Mitchell, Réka Szilvay ja Yuval Gotlibovichin kanssa.

Heini Kärkkäinen on vieraillut lukuisilla festivaaleilla kuten Kuhmon Kamarimusiikki, Oxford Music Festival, Holstebro International Music Festival, Pärnu Music Festival, Staunton Music Festival, Charleston Manor Festival, Caceres Music Festival.

Hän on kantaesittänyt erityisen runsaasti suomalaista nykymusiikkia sisältäen teoksia mm. Jouni Kaipaiselta, Mikko Heiniöltä, Magnus Lindbergiltä, Aulis Salliselta ja Olli Koskelinilta, Marzi Nymanilta ja Outi Tarkiaiselta.

Kärkkäinen on tehnyt useita palkittuja levytyksiä. Duolevy Jan-Erik Gustafssonin kanssa (Ondine) sai Yleisradion vuoden levy -palkinnon 1994. Camille Saint-Saënsin musiikkia sisältävä levy (BIS Classics) oli brittiläisen BBC Music Magazinen kuukauden levy maaliskuussa 2007 ja Gramophone-lehti sisällytti sen suosituksiinsa. Muita levytyksiä ovat mm. Sibelius-levy Pekka Kuusiston kanssa (Ondine) sekä Bartokin Konsertto kahdelle pianolle ja lyömäsoittimille (RSO/Jumppanen/Oramo/Warner Classics).

Solistiuransa ohessa Heini Kärkkäinen on toiminut vuodesta 2010 lähtien Tampereen ammattikorkeakoulussa pianonsoiton yliopettajana, vuodesta 2024 lähtien lehtorina. Opetus sisältää myös kamarimusiikin ja pedagogiikan opetusta.

Kärkkäinen perusti musiikkia ja hyvinvointia yhdistävän kansainvälisen kamarimusiikkifestivaalin Tampereelle tammikuussa 2017. Tampere Chamber Music -festivaali yhdistää taidetta ja tiedettä, musiikkia ja tanssia. Se kokoaa kansainvälisiä eturivin muusikoita ja luennoitsijoita yhteen tapahtumaan, joka käsittelee ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja musiikin terveysvaikutuksia. Festivaali on otettu innolla vastaan Tampereella.

Syksyllä 2024 Heini Kärkkäinen soittaa pianosolistina Suomen Kansallisbaletin teoksessa Kuolema Venetsiassa. Se on legendaarisen koreografin John Neumeierin kaksinäytöksinen baletti Thomas Mannin novellin pohjalta.

www.heinikarkkainen.com

www.tamperechambermusic.com

Mihkel Poll

(Viro)

Mihkel Poll on esiintynyt eri puolilla Eurooppaa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa monissa merkittävissä konserttisaleissa ja levyttänyt palkittuja albumeja. Hän on toiminut Viron kansallisen sinfoniaorkesterin residenssitaiteilijana. Poll on voittanut useita kansainvälisiä kilpailuja ja johtaa Viron musiikki- ja teatteriakatemian klassisen musiikin osastoa.

Lue lisää

Mihkel Poll on esiintynyt eri puolilla Eurooppaa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa monissa merkittävissä konserttisaleissa, kuten Lontoon Wigmore Hallissa ja Barbican Hallissa, Pietarin Filharmonian suuressa salissa, Pariisin Filharmonian Grande Salle Pierre Boulez’ssa, Budapestin Béla Bartók -kansalliskonserttisalissa, Tukholman Berwaldhallenissa sekä Tbilisin Khakidzen keskuksessa.

Mihkel Poll on toiminut Viron kansallisen sinfoniaorkesterin residenssitaiteilijana ja kiertänyt useaan otteeseen solistina kyseisen orkesterin kanssa Neeme Järven johdolla sekä Pohjoismaisessa sinfoniaorkesterissa Anu Talin johdolla.

Hän on esiintynyt solistina myös useiden muiden orkesterien kanssa, kuten City of Birmingham Symphony Orchestra, Sarasota Symphony Orchestra, Latvian National Symphony Orchestra, Pasdeloup Orchestra, Nordic Symphony Orchestra, Corinthian Chamber Orchestra, Braunschweig Staatskapelle, Magdeburg Philharmonic Orchestra, Norrbotten Chamber Orchestra, Vanemuine Symphony Orchestra, Sinfonia of Birmingham, Norwich Philharmonic Orchestra, Lincoln Symphony Orchestra ja Neue Lausitzer Philharmonie. Hän on työskennellyt useiden arvostettujen kapellimestarien kanssa, kuten Neeme Järvi, Arvo Volmer, Eri Klas, Paul Mägi, Anu Tali, Olari Elts, Mikhail Agrest, Srba Dinić, Mihhail Gerts, Elena Schwarz, Mikk Murdvee, Michael Seal, Richard Laing, Matt Andrews ja Jüri Alperten.

Vuonna 2009 julkaistiin Mihkel Pollin debyyttialbumi ”20th Century Piano” Ondine-levymerkillä. Vuonna 2015 hänen toinen sooloalbuminsa julkaistiin DUX-levymerkillä ja sisälsi teoksia Enesculta, Bartókilta, Tüüriltä ja Kõrvitsilta. Albumi voitti vuoden 2016 parhaan virolaisen klassisen albumin palkinnon. Vuonna 2021 julkaistiin hänen levytyksensä Sergei Rahmaninovin ja Eduard Tubinin pianokonsertoista yhdessä Viron kansallisen sinfoniaorkesterin kanssa Mihhail Gertsin johdolla.

Poll on aktiivinen kamarimuusikko ja esiintyy säännöllisesti duona viulisti-siskonsa Mari Pollin kanssa. Vuonna 2017 he julkaisivat DUX-levymerkillä albumin, joka sai BBC Music Magazinen ja Gramophonen korkeaa arvostusta sekä ehdokkuuden vuoden 2017 parhaaksi virolaiseksi klassiseksi albumiksi. Sellisti Henry-David Vareman kanssa he muodostavat pianotrion Poll-Varema-Poll, joka on saavuttanut kansainvälistä tunnustusta, ja heidän debyyttikonserttinsa Berliinin Konzerthausissa ja Hampurin Elbphilharmoniessa ovat tulossa. Vuonna 2021 heidän debyyttialbuminsa ”Estonian Piano Trios” julkaistiin DUX-levymerkillä.
Mihkel Poll toimii Viron musiikki- ja teatteriakatemian pianonsoiton opettaja ja klassisen musiikin esitystaiteen osaston johtajana. Hän on pitänyt mestarikursseja Euroopassa ja Aasiassa.

Hän on voittanut lukuisia palkintoja kansainvälisissä kilpailuissa, kuten ensimmäisen palkinnon ja orkesterin erityispalkinnon Rina Sala Gallo -pianokilpailussa Italiassa (2004), ensimmäisen palkinnon ja erityispalkinnon Tallinnan kansainvälisessä pianokilpailussa Virossa (2006) sekä ensimmäisen palkinnon Ferrolin kansainvälisessä pianokilpailussa Espanjassa (2006).

Poll opiskeli Viron musiikki- ja teatteriakatemiassa professori Ivari Iljan johdolla sekä Guildhall School of Music and Dramassa professori Ronan O’Horan johdolla. Hän on osallistunut myös professori Eliso Virsaladzen mestarikursseille Scuola di Musica di Fiesolessa Italiassa.

Hänelle on myönnetty Viron kulttuurirahaston palkinto (2004, 2018, 2020 ja 2023) sekä Viron presidentin Nuori kulttuuripersoona -palkinto (2013).