Sävellyskilpailun tuomaristo

Emil Holmström

Pianisti Emil Holmström esiintyy monipuolisesti solistina, kamarimuusikkona ja yhtyemuusikkona. Hän on soittanut mm. Radion sinfoniaorkesterin, Lapin kamariorkesterin ja Tapiola Sinfoniettan solistina sekä esittänyt uutta musiikkia yhtyeissään Uusinta Ensemble ja defunensemble. Holmström on valmistunut Sibelius-Akatemiasta ja opiskellut Pariisissa Marie-Françoise Bucquet’n johdolla. Hän johtaa PianoEspoo-festivaalia ja on saanut useita tunnustuksia, kuten klassisen musiikin Emma-palkinnon Schumannin viulusonaattien levytyksestä vuonna 2019.

Lue lisää

Pianisti Emil Holmström esiintyy solistina ja kamarimuusikkona, yhtyemuusikkona tai lajirajoja rikkovissa tapahtumissa. Häneen törmää säännöllisesti suomalaisilla festivaaleilla ja konserttisarjoissa, ja hän on esiintynyt mm. Radion sinfoniaorkesterin, Lapin kamariorkesterin ja Tapiola Sinfoniettan solistina.

Holmströmin tämänhetkisiä kiinnostuksen kohteita ovat 1800-luvun flyygelit ja aikamme musiikki koko rikkaudessaan. Uutta musiikkia hän esittää yhtyeissään Uusinta Ensemble ja defunensemble, sekä vieraillessaan Avanti!:ssa. Opintonsa hän suoritti Sibelius-Akatemissa Erik. T. Tawaststjernan johdolla täydentäen niitä Pariisissa Marie-Françoise Bucquet’n oppilaana.

Holmströmin toiminta on huomioitu lukuisin eri palkinnoin: hänelle myönnettiin Valtion taidetoimikunnan 5-vuotinen taiteilija-apuraha vuonna 2017 ja vuonna 2019 hänen ja viulisti Eriikka Maalismaan kokonaislevytys Schumannin viulusonaateista sai YLE:n Vuoden Levy -ehdokkuuden ja klassisen musiikin Emma-palkinnon.

Holmström on toiminut useiden tapahtumien taiteellisena suunnittelijana ja vuodesta 2022 hän johtaa PianoEspoo-festivaalia.

www.emilholmstrom.com

Veli Kujala

Harmonikkataiteilija ja säveltäjä Veli Kujala on palkittu kansainvälisesti sekä esittäjänä että säveltäjänä. Sibelius-Akatemiasta musiikin tohtoriksi valmistunut Kujala tunnetaan innovatiivisista sävellyksistään, kuten laajasti huomiota herättäneestä CybOrgan-konsertosta, sekä kehittämästään mikroaskelharmonikasta yhdessä säveltäjä Sampo Haapamäen kanssa. Hän on kantaesittänyt yli 70 teosta harmonikalle, toiminut Uuden Musiikin Lokakuu -festivaalin taiteellisena johtajana ja työskentelee Sibelius-Akatemian harmonikkamusiikin lehtorina.

Lue lisää

Veli Kujala (s. 1976) opiskeli harmonikansoittoa ja sävellystä Sibelius-Akatemiassa, josta hän valmistui vuonna 2010 musiikin tohtoriksi aiheenaan uusi suomalainen harmonikkamusiikki. Hänet on palkittu useasti kansainvälisissä kilpailuissa sekä säveltäjänä että esittäjänä.

Kujalan monipuolinen sävellystuotanto käsittää soolo-, kamarimusiikki- ja elektroakustisia teoksia sekä konserttoja soolosoittimille ja orkesterille. Varhaisen sävellystuotannon pääpaino on urkuteoksissa, joista tärkeimpänä mainittakoon uruille, infrapunakameraohjatulle eloelektroniikalle ja jousille sävelletty konsertto CybOrgan. Laajaa huomiota herättänyt sävellyslevy Hyperorganism ilmestyi vuonna 2016 ja oli ehdolla sekä vuoden 2016 klassisen musiikin Emma-palkinnon saajaksi, että Yleisradion vuoden levyksi. Vuonna 2020 Suomen Musiikkikustantajat ry myönsi hänelle ”Vuoden taidemusiikin säveltäjä” -palkinnon. Hänen teoksiaan ovat esittäneet mm. Helsinki Filharmonia, Kaartin Soittokunta, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, Sinfonia Lahti, Oulu Sinfonia, UMO Jazz Orchestra ja Zagros Ensemble.

Veli Kujala on esiintynyt useiden orkestereiden solistina ja kantaesittänyt yli 70 teosta harmonikalle mukaan lukien teoksia mikroaskelharmonikalle, uudelle instrumentille, jonka Kujala kehitti yhdessä säveltäjä Sampo Haapamäen kanssa. Kujala toimi Uuden Musiikin Lokakuu -festivaalin taiteellisena johtajana vuosina 2016–18 ja työskentelee syksystä 2020 lähtien harmonikkamusiikin lehtorina Sibelius-Akatemiassa.

 

Minna Leinonen

Minna Leinonen sävellykset saavat innoituksen jokapäiväisistä asioista. Hänen musiikkiaan ovat esittäneet mm. Helsingin kaupunginorkesteri, BBC Philharmonic ja Radion Sinfoniaorkesteri. Hänen liikeoopperansa Alma! oli Pohjoismaisen musiikkineuvoston palkintoehdokkaana 2022 ja teoksensa …and we are rotating with it voitti Teosto-palkinnon 2024. Leinonen opettaa sävellystä Sibelius-Akatemiassa ja Pirkanmaan musiikkiopistossa, kirjoittaa Rondo-lehteen ja on Tampere Biennale -festivaalin taiteellinen johtaja 2024–26.

Lue lisää

Minna Leinosen (s. 1977) sävellykset saavat innoituksen hänen kohtaamistaan jokapäiväisistä asioista, kulttuuriperinnöstä ja luonnosta, ei pelkästään kauniista maisemista vaan myös ekologisista kysymyksistä.

Hänen musiikkiaan ovat esittäneet mm. Helsingin kaupunginorkesteri, BBC Philharmonic, Radion Sinfoniaorkesteri, Tampere Filharmonia, ICE ensemble (NY), CHANGEnsemble, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, Oulu Sinfonia, Norrbotten NEO, Tapiola Sinfonietta, Zagros, Tampere Raw ja Uusinta Ensemble.

Hän on työskennellyt monissa projekteissa, joissa musiikki kommunikoi mm. tanssin, multimedian, akrobatian, valokuvareportaasin ja dokumentin kanssa. Hänen liikeoopperansa Alma! oli Pohjoismaisen musiikkineuvoston palkintoehdokkaana 2022 sekä Teosto-palkinnon ehdokkaana 2022. Hänen teoksensa …and we are rotating with it voitti Teosto-palkinnon vuonna 2024.

Leinonen juontaa Tampere Filharmonian kuukausittaista Faunien iltapäivä -konserttisarjaa ja opettaa sivutoimisesti sävellystä ja säveltämisen pedagogiikkaa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa ja Pirkanmaan musiikkiopistossa. Parhaillaan hän viimeistelee taiteellista jatkotutkintoaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemian DocMus-osastolla. Lisäksi hän kirjoittaa kolumneja musiikista Rondo-lehteen ja on Tampere Biennale -festivaalin uusi taiteellinen johtaja 2024–26. Leinonen työskentelee tällä hetkellä Suomen Kulttuurirahaston tuella.

www.minnaleinonen.com